lørdag, februar 01, 2014

Valg af espressokopper

Temperatur er en elementær faktor ved brygning af espresso. Når espressoen forlader bajonetten med den helt korrekte temperatur, så er det jo formålsløst at komme den i en kold kop, som afkøler espressoen. Koppen skal forvarmes med varmt vand, jeg synes ikke det er nok at have kopperne stående oven på espressomaskinen. En god kop kan holde temperaturen længe.

Efter at have besøgt forretninger, hjemmesider og en god række caféer, er jeg endt med denne konklusion.

Materiale

Det handler om at isolere. De bedste kopper har et hulrum, som er en meget effektiv måde at isolere på. En lidt billigere version er kopper af kræftigt porcelæn. Glas holder ikke ret godt på varmen, og er derfor ikke et særligt godt materiale til en espressokop.

Størrelse

Koppen må ikke være for stor. Så bliver espressoen afkølet på vej op ad siden på koppen, når du vil drikke den. Derfor skal koppen passe til den kaffedrik man vil lave.
Der er som udgangspunkt 4 størrelser af kopper.

Espressokoppen 5-10cl. Bruges til espresso, ristretto, single eller dobbelt shot.
Lungokoppen 10-25cl. Bruges til lungo, macchiato, cortado o.l.
Cappuccinokoppen 25-50cl. Formet lidt bredt, som en gammeldags kaffekop. Bruges til cappuccino, flat white, latte macchiato o.l.
Lattekoppen 30-60cl. Formet som en høj drik. Ofte i glas. Bruges til cafe latte og alle de mange sirups- og smagsvariationer, der kommer af cafe latte.

Pris

Prisen på en god espressokop kan spænde fra 15,- til 300,- alt efter design og kvalitet. Jeg var meget tæt på at bruge hele budgettet på Royal Copenhagen's espressokop til 299,00… Meen vil man virkelig have 4 kopper stående til 1200? Jeg købte lungokoppen fra Le Creuset, de laver både lungo- og cappuccinokopper i mange farver - 80,- pr styk. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar