Mængde

Mængden af kaffepulver og vand afhænger af bryggemetoden. På posen med bønnerne eller kaffepulveret, skriver producenten ofte hvor mange gram, der skal bruges - typisk 16-18g kaffe pr. 150g vand. En vægt er derfor helt elementær til kaffebrygning.

Undtagelsen er espresso. Her hedder det udtræk - altså hvor meget espresso man udtrækker af sit skud. Hovedregelen er at et dobbelt espresso skud er ca. 60ml. Det skal gerne passe med en gennemløbstid på ca. 20-30 sekunder. Det handler om at et espressoskud aftager i styrke i under gennemløbet.

Brew Ratio

Brew Ratio er forholdet mellem det espressopulveret og mængden af færdig espresso.
Brew Ratio (BR) for espresso er normalt mellem 40%-60% - dvs.:
Jeg fylder 20g espressopulver i et portafilter til en dobbelt espresso. Ud af hver tud på portafilteret skal der komme 20g espresso - altså 40g espresso ialt fordelt i to kopper. Jeg havde 20 gram pulver og bryggede 40g espresso = BR på 50%

Ristretto

Havde jeg 23 gram pulver og bryggede 40g espresso = BR på 57% - dette vil man kalde en ristretto, fordi jeg fik mindre espresso ud af espressobønnerne - mere koncentreret.

Lungo

Havde jeg 20 gram pulver og bryggede 49g espresso = BR på 40,5% - dette vil man kalde en lungo fordi jeg fik mindre espresso ud af espressobønnerne - mindre koncentreret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar